top of page

OVER ROGER

Roger Laute is in 1950 in Gent geboren. Vanaf zijn studies op de middelbare school was hij in druktechnieken en grafiek geïnteresseerd. Het is dus niet verrassend dat hij daarna op de kunsthogeschool Sint Lucas te Gent publiciteit en fotografie studeerde. In die tijd was hij door één van zijn leraren, Walter De Mulder, geïnspireerd. Na zijn studie werkte Roger zes jaar in een fotostudio en hij was vooral bezig met industriële en technische fotografie.

 

In zijn vrije tijd fotografeerde hij voor zichzelf ook andere onderwerpen. Zijn interesse was breed: van landschappen en architectuur tot mensen. Later werd hij zelfstandige fotograaf en voerde hij allerlei opdrachten uit zoals huwelijks- en andere reportages, portretten, architectuurfotografie en publicitaire en industriële fotografie. Vanaf 1979 tot en met 2015 doceerde hij fotografie aan de kunsthogeschool Sint Lucas te Antwerpen en hij was daar ook de ‘huisfotograaf’ die foto's bij allerlei evenementen zoals voordrachten, tentoonstellingen, congressen enz. maakte voor het archief. Nu is hij gepensioneerd, maar hij blijft fotograferen.

 

Roger is een liefhebber van klassieke analoge zwart-witfotografie, hoewel hij recentelijk ook digitaal is gaan fotograferen. Hij zegt daarover: "Fotograferen is ‘bewaren’ en dat is essentieel. Het is ‘bewaren’, voor jezelf of om te delen met anderen." Volgens hem voldeed de analoge fotografie beter aan dit doel dan de digitale fotografie. Hij ontkent niet dat de digitale fotografie een zeer praktisch medium is en oneindig meer mogelijkheden aanbiedt. Maar hij ziet de digitale fotografie als iets ‘vluchtigs’ en zegt daarover: "Voor mij en voor veel mensen van mijn generatie blijft de digitale wereld een zeer abstract gegeven. Liever hebben wij iets fysieks in handen." Daarom bestaat ook deze virtuele tentoonstelling vooral uit analoog zwart-wit materiaal, ouder of recenter. Aan de andere kant zegt Roger dat de digitale fotografie hem heeft geïnspireerd om meer kleurenfoto's te maken en dus om meer aandacht te geven aan de kleuren rondom hem.

 

Behalve op de fotografie is Roger ook dol op katten. Thuis heeft hij vier katten en hij verzamelt originele boeken en grafiek over katten. De kat is natuurlijk het favoriete thema van zijn foto's.

 

Daarnaast was de kat het enige thema van zijn tentoonstelling van juni 2015 in een koffiebar te Antwerpen. Hij is ook in het werk van andere fotografen geïnteresseerd en heeft thuis een collectie boeken, waarin fotografen over hun werk vertellen en hun foto's becommentariëren.

 

Roger is getrouwd en heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. Persoonlijke gegevens zijn voor hem echter minder van belang hij laat liever zijn oeuvre spreken.

 

Een selectie van zijn archief wacht op u op de volgende pagina's.

bottom of page